2D Anİmasyon Vİdeo Nasıl Hazırlanır?

Anasayfa / Blog
2D Anİmasyon Vİdeo Nasıl Hazırlanır?
11 Haz

2D Motion Öğrenmede 3 Önemli Nokta

2D Motion ya da motion graphic video yapımı, uzmanlık gerektiren bir süreçtir; ama öğrenmesi imkansız değil. Bu süreçte kullanılan programları destekleyecek yüksek performanslı bir bilgisayara ve öğrenme isteğine sahipseniz kimse sizi tutamaz! After Effects, Nuke, Flame, Fusion, Toxik, Motion, Shake, Combustion yoğunlukla kullanılan animasyon programlarıdır ama bu yazıda, en popülerleri olan After Effects’ten bahsedeceğiz. Bu işe girişmeden önce 2D motion tanımını netleştirelim.

2D motion video denince akla ilk gelen iki boyutlu, çizgi film benzeri videolardır. En bilinen hali bu olsa da 2D motion başka şekillerde de karşımıza çıkabilir. Bu tanım, hareket eden herhangi bir grafik tasarım için kullanılabilir aslında. Haber izlerken gördüğümüz alt bantlar, röportaj videolarında gördüğümüz isim ve meslek belirten yazılar, sayısal veriler; kısacası kamera ile çekilmeyen her şey buna örnek olarak verilebilir. Şimdi, animasyon video üretmeyi öğrenirken nelere dikkat edilmeli onları görelim.

  1. Görsel Stok Oluşturma

Bir animasyoncunun ilk işi, süreç boyunca kullanacağı grafik tasarımları ve imajları bir araya toplayarak, amaca uygun bir görsel stok oluşturmaktır (kj ya da alt bant yaparken gerek yok elbette). Animasyon programına hakim olsanız bile elinizde doğru görseller yoksa istediğiniz video ortaya çıkmaz sonuçta. Bu aşamada makbul olan grafik tasarımları kendi başımıza üretmek tabii ki; ama Photoshop/Illustrator bilmiyorsanız ya da siz de deadline’dan önce iş yetiştirmeye uğraşan bir ajans çalışanıysanız, internette bulunan arşivler emrinizde.

 

  1. Layer

Photoshop’çular konuyu anladı bile… ama tabii ki geri kalanlar için üzerinden geçeceğiz. ‘Layer’ kelimesinin Türkçe karşılığı olan ‘katman’, konuyu yeterince açıklıyor aslında. Bir fotoğrafta ön ve arka planlar mevcuttur; aynı şekilde After Effects’in timeline’ına attığınız görsellerin sırası da bunu belirliyor.

  1. Key Frame

Sonraki aşamada bu grafik tasarımlar ve imajlar animasyon programlarında, ‘key frame’ler ile hareketlendirilir. ‘Key frame’; konum, hız, büyüklük, rotasyon gibi parametrelerin videonun akışı içinde kontrollü bir şekilde değişmesini sağlayan kilit noktalarıdır.

Bu üç noktayı öğrendikten sonra olay tamamen kapanmıyor maalesef; After Effects dipsiz bir kuyu adeta. Öğrenilmesi gereken binlerce özellik var; ama en azından bu üç noktayı kavradıktan sonra geriye sadece programı kurcalamak kalıyor.